Current Affairs Quiz (14-10-19)

1
541

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz (14-10-19)

Welcome to the Current Affairs Quiz Question & Answers Section of Dream Big Institution. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section DreamBigInstitution.com brings you the complete and essential daily Current Affairs Quizzes to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.
The General Awareness Section of Banking Exams covers various segments in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. In any case, the most imperative thing that you may have seen is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section depend on Current Affairs as it were. The inquiries on Static and Banking Awareness are identified with the nations, occasions or anything that has been in news for some time. Aside from the GA Section, phenomenal learning of current news additionally causes you to manage the PI (Personal Interview) all the more proficiently so you don’t give a murmur confuse reply to the interviewee’s basic inquiries. Here is a test on Current Affairs to give you a chance to survey your Current Affairs Knowledge. Current Affairs Quiz helps you in all Competitive Exams, LIC AAO, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, RRB, SSC, RBI Exams.

Current Affairs syllabus for all Competitive exams:

1) Recently New Appointments
2) Banks in NEWS
3) The economy based on current affairs
4) Business News
5) Visits
6) Government schemes
7) Awards and Honors
8) Summits
9) Committees
10) Books & Author
11) Defense
12) Sports
13) Agreements & Deals

 

Current Affairs Quiz 12-10-19)

Q1.What is the name of India’s first female graduate (Hons) for whom Google has recently dedicated a doodle?
A.Kamini Roy
B.Avantika Deshbandhu
C.Sapna Verma
D.Payal Trivedi

Ans: Kamini Roy
Description: Google Doodle has been created on the 155th birth anniversary of Kamini Roy. Kamini Roy was the first woman in India’s history to get a graduate (Hons) degree. He was born on 12 October 1864 in the Bakerganj district of British India. He started a long movement to get women the right to vote. Eventually, in 1926 women got the right to vote.

Q2.By what name has NASA recently launched a satellite to study the ionosphere?
A.PROP
B.ICON
C.MARK
D.ROCK

Ans: ICON
Description: NASA has launched a satellite mission named ICON to study the ionosphere. According to information released by NASA, this mission will bring out where the Earth and the ionosphere meet. The main objective of this mission is to find out at which point the air meets the Earth and the ionosphere. The mission was to be launched in 2017 but due to a technical flaw it has been launched after two years.

Q3.Who has been ranked second in the list of Indian billionaires released by Forbes recently?
A.Kumar Birla
B.Azim Premji
C.Hinduja Brothers
D.Gautam Adani

Ans: Gautam Adani
Details: In the list of Indian billionaires released by Forbes, Gautam Adani improved by 8 points compared to last year to finish second. Mukesh Ambani remains in the first place for the 12th consecutive time. Azim Premji, who finished second last year, has dropped out of this list this year as he donated a large part of his wealth.

Q4.What is the name of the first person to spacewalk into space who died recently?
A.Alexey Leonov
B.Fyodor Gorbachov
C.Joseph Houston
D.Mark Elliott

Ans: Alexey Leonov
Description: Alexey Leonov was the first astronaut to spacewalk into space. Alexey Leonov of the Soviet Union has died in Russia at the age of 85 years. On 18 March 1965, he took a spacewalk for 12 minutes in space. Leonov received the ‘Hero of Soviet Union’ award twice and was named to a crater on the moon.

Q5.Which of the following players was recently awarded the Lifetime Achievement Award at the Indian Sports Awards 2019?
A.Mary Kom
B.Baichung Bhutia
C.Milkha Singh
D.PT Usha

Ans: Milkha Singh
Description: India’s famous athlete Milkha Singh won the Lifetime Achievement Award in Indian Sports Honors. He was given this award for making India world famous in sports and for his unprecedented contribution. During this, awards were given to 17 players. Bajrang Poonia received the Sportsman of the Year award in the men’s category while Vinesh Phogat received the Sportswoman of the Year title.

Q6.International Girl’s Day is observed on which of the following days?
A.11 October
B.05 October
C.08 October
D.10 October

Ans: 11 October
Description: International Girl’s Day was first celebrated in the year 2012. The main purpose of this day is to protect the rights of girls and identify the challenges and difficulties faced by them. This year the theme of the day is “Girl Force: Unscripted and Unstoppable”.

Q7.Recently which country has more than 3,000 women watched a football match in the stadium for the first time in nearly 40 years?
A.Pakistan
B.Iran
C.Nepal
D.Japan

Ans: Iran
Description: After the 1979 Islamic revolution in Iran, women were banned from watching men’s sports. In fact, the football organization FIFA had spoken of suspending Iran with a male-only policy. Iran is the last country in the world where women are not allowed to watch football matches.

Q8.Saharia tribe of Madhya Pradesh, who have called on the government to treat whom instead of tuberculosis?
A.pneumonia
B.Typhoid
C.Chickenpox
D.Silicosis

Ans: Silicosis
Description: Silicosis is a lung disease caused by small particles of silica entering the body through inhalation. People exposed to silica dust are most affected by it. Silicosis causes problems in breathing, cough, fever etc.

Q9.Which bank has recently reduced the Fund’s marginal cost based lending rate (MCLR) by 0.05 percent?
A.Dena Bank
B.Punjab National Bank
C.Allahabad Bank
D.Bank of Baroda

Ans: Allahabad Bank
Details: This deduction will be applicable from 14 October 2019. Now the bank’s one-year benchmark MCLR will come down from 8.40 percent to 8.35 percent. Similarly, for one-day to six-month loans, the MCLR will be between 7.85 to 8.20 percent.

Q10.Which Indian woman runner broke her own national record in the 59th National Open Athletics Championship and won the gold medal in the women’s 100m event?
A.Duti Chand
B.Sudha Singh
C.PT Usha
D.Tintu Luca

Ans: Duti Chand
Details: Duti Chand broke the record of 11.26 seconds at the Asian Championship in April this year with a time of 11.22 seconds in the semi-finals of the tournament. It is also a new national record. Earlier, with a time of 11.26 seconds, the record was jointly with Rachita Mistry in the name of Duti Chand.

You Can Also Solve Current Affairs Quiz (14-10-19)

Also Download:

To Join us Current Affairs Quiz (14-10-19) Instagram Account Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (14-10-19) Facebook Page Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (14-10-19) Telegram Channel Click Here

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Current Affairs Quiz (14-10-19)

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here