Current Affairs Quiz (16-10-19)

1
443

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz (16-10-19)

Welcome to the Current Affairs Quiz Question & Answers Section of Dream Big Institution. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section DreamBigInstitution.com brings you the complete and essential daily Current Affairs Quizzes to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.
The General Awareness Section of Banking Exams covers various segments in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. In any case, the most imperative thing that you may have seen is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section depend on Current Affairs as it were. The inquiries on Static and Banking Awareness are identified with the nations, occasions or anything that has been in news for some time. Aside from the GA Section, phenomenal learning of current news additionally causes you to manage the PI (Personal Interview) all the more proficiently so you don’t give a murmur confuse reply to the interviewee’s basic inquiries. Here is a test on Current Affairs to give you a chance to survey your Current Affairs Knowledge. Current Affairs Quiz helps you in all Competitive Exams, LIC AAO, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, RRB, SSC, RBI Exams.

Current Affairs syllabus for all Competitive exams:

1) Recently New Appointments
2) Banks in NEWS
3) The economy based on current affairs
4) Business News
5) Visits
6) Government schemes
7) Awards and Honors
8) Summits
9) Committees
10) Books & Author
11) Defense
12) Sports
13) Agreements & Deals

 

Current Affairs Quiz 16-10-19)

Q1.The RBI has raised the withdrawal limit for accounts in Mumbai-based Punjab and Maharashtra Co-operative (PMC) bank from Rs 25,000 to how many thousand rupees?
A.40,000 rupees
B.Rs 30,000
C.Rs 50,000
D.60,000 rupees

Ans: Rs 40,000
Details: RBI said that with this, about 77 percent of the account holders of PMC will be able to withdraw their entire amount. The RBI had imposed several restrictions on the bank for 6 months on 23 September after irregularities in accounts were revealed.

Q2.International Rural Women’s Day is observed on which of the following days?
A.10 October
B.12 October
C.15 October
D.14 October

Ans: 15 October
Description: The main objective of International Rural Women’s Day is to make people aware of the importance of rural women in agricultural development, rural development, food security and eradication of rural poverty. The first International Rural Women’s Day was celebrated on 15 October 2008. The day was announced on 18 December 2007 by the United Nations General Assembly.

Q3.By which rule has the ICC announced the winner to be chosen instead of the maximum number of boundaries in the event of a match tie?
A.Super over
B.Three Balls
C.Knock Out
D.First run

Ans: Super Over
Description: According to the ICC, if a match is a tie, then its result will be extracted only through the super over and this super over will be played until one team makes more runs than the other. The ICC has abolished the boundary count rule to decide the outcome of the semi-final and final matches. In the World Cup 2019, after England and New Zealand scored 15–15 in the Super Over, England were declared the winners due to more boundaries.

Q4.Which South Asian country has predicted GDP growth rate of 8.1 percent in 2019?
A.Nepal
B.Sri Lanka
C.Bangladesh
D.India

Ans: Bangladesh
Details: According to the latest World Bank report, the real GDP growth rate of Bangladesh is estimated to be 8.1 percent in 2019. This is higher than the rate of 7.9 percent in 2018. The World Bank has projected to be 7.2 percent in 2020 and 7.3 percent in 2021. Apart from this, Nepal’s GDP has been estimated to be 6.5 percent.

Q5.Which of the following Indian-origin economists has recently been selected for the Nobel Prize in Economics?
A.Vishwajit Chatterjee
B.Abhijeet Banerjee
C.S. K. Burman
D.Anil Joseph Mukherjee

Ans: Abhijeet Banerjee
Description: Abhijeet Banerjee, his wife Esther Dufalo and Michael Kramer will be awarded the Nobel Prize for their research on ‘Experiments to ending global poverty’. An Indian has got the Nobel of Economics after 21 years. Prior to Abhijeet Banerjee, Amartya Sen, a professor of economics at Harvard, was given this honor in the year 1998. Abhijeet Banerjee is an Indian-American economist. He was born on 21 February 1961 in Kolkata.

Q6.Who among the following has recently been elected as the President of Tunisia?
A.Mohammad Alberuni
B.Altaf Hussain
C.Cass Sayed
D.Iftikhar Jahan

Ans: Cass Sayed
Description: Cas Syed, an independent candidate who was a law professor, won the presidential election of Tunisia by a huge margin. According to the government agency, about 77 percent of the votes were in favor of CAS while his rival Karoi got 23 percent of the votes. During the election campaign, he started an unconventional election campaign. Large-scale rallies and door-to-door campaigns were conducted in this election campaign.

Q7.In which state has the 10th edition of National Culture Festival recently been inaugurated by the Ministry of Culture?
A.Punjab
B.Madhya Pradesh
C.Himachal Pradesh
D.Rajasthan

Ans: Madhya Pradesh
Details: This program will be held from October 14 to October 21. The National Culture Festival is organized under the Ek Bharat Shreshtha Bharat initiative. It was first organized in the year 2015. So far, nine National Culture Festivals have been organized. Of this, Delhi and Karnataka have been organized 2-2 times, Uttar Pradesh, Northeast, Gujarat, Madhya Pradesh and Uttarakhand 1-1 times.

Q8.The joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ between India and which country will be organized in Mizoram?
A.Japan
B.Nepal
C.China
D.Russia

Ans: Japan
Description: In order to further strengthen the strategic relations including defense cooperation between these two countries, Dharma Guardian was organized in India in the year 2018. The last joint military exercise was also held in the state of Mizoram, India. Experts from both countries share their expertise on various aspects related to war operations.

Q9.When was World Standards Day-2019 celebrated?
A.14 October
B.13 October
C.12 October
D.11 October

Ans: 14 October
Description: Every year on October 14, World Standard Day is celebrated. The day is celebrated with the aim of raising awareness among regulators, industry and consumers as to the importance of standardization for the global economy. Various standards are adopted to maintain the quality of products and services.

Q10.India’s first international cooperative trade fair was held recently in which city?
A.Jaipur
B.Chennai
C.Hyderabad
D.New Delhi

Ans: New Delhi
Description: This three-day fair played the role of a big platform to promote the export of products of cooperative societies. Organizations from 36 countries took part in the fair and more than 150 cooperative societies of India participated in it. Challenges like delivery and haat-system were discussed in this fair, which will give strength to cooperatives.

 

You Can Also Solve Current Affairs Quiz (15-10-19)

Also Download:

To Join us Current Affairs Quiz (16-10-19) Instagram Account Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (16-10-19) Facebook Page Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (16-10-19) Telegram Channel Click Here

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Current Affairs Quiz (16-10-19)

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here