Current Affairs Quiz (18-10-19)

1
685

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz (18-10-19)

Welcome to the Current Affairs Quiz Question & Answers Section of Dream Big Institution. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section DreamBigInstitution.com brings you the complete and essential daily Current Affairs Quizzes to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.
The General Awareness Section of Banking Exams covers various segments in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. In any case, the most imperative thing that you may have seen is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section depend on Current Affairs as it were. The inquiries on Static and Banking Awareness are identified with the nations, occasions or anything that has been in news for some time. Aside from the GA Section, phenomenal learning of current news additionally causes you to manage the PI (Personal Interview) all the more proficiently so you don’t give a murmur confuse reply to the interviewee’s basic inquiries. Here is a test on Current Affairs to give you a chance to survey your Current Affairs Knowledge. Current Affairs Quiz helps you in all Competitive Exams, LIC AAO, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, RRB, SSC, RBI Exams.

Current Affairs syllabus for all Competitive exams:

Q1.What is the increase in the recently concluded Census of Animals in India as compared to the year 2012?
A.4.63 percent
B.3.96 percent
C.2.14 percent
D.1.71 percent

Ans: 4.63 percent
Description: The livestock population in India has increased by 4.63% compared to 2012 to about 536 million in 2019. The population of cows has registered an increase of 0.83 percent whereas the population of sheep and goat has registered an increase of 14% and 10% respectively. This census has been done by the Department of Animal Husbandry and Dairying.

Q2.On which day Poverty Alleviation Day is observed all over the world?
A.16 October
B.17 October
C.18 October
D.19 October

Ans: 17 October
Description: The main objective of this day is to raise awareness about the efforts being made to alleviate poverty in the world community. The International Poverty Alleviation Day was announced by the United Nations on 22 October 1992 on 17 October every year. The United Nations has set a goal of ending poverty from the world by 2030 in the Sustainable Development Goals.

Q3.Which of the following footballer has won this year’s Golden Shoe title?
A.Christian Ronaldo
B.Harry Kane
C.Lionel Messi
D.Virgil van

Ans: Lionel Messi
Description: Argentine footballer Lionel Messi, who scored 36 goals for Barcelona, ​​was awarded the Golden Shoe Award for the sixth time and is the first player to win the award for three consecutive years. French club Paris St Germain (PSG) young striker Kylian Mbappe scored 33 goals and was the second contender for the title. Ronaldo has won the Golden Shoe Award for two consecutive years in 2014 and 2015.

Q4.Supreme Court has reserved the verdict after hearing how many days in Ayodhya land dispute case?
A.40
B.50
C.60
D.20

Ans: 40
Description: The Supreme Court reserved the decision. The decision of the Supreme Court will come after 23 days. The hearing ended an hour before the scheduled time. The Supreme Court heard the Ram Janmabhoomi and Babri Masjid case on 16 October 2019, on the 40th day. The bench also comprises Justice SA Bobde, Justice Dhananjay Y Chandrachud, Justice Ashok Bhushan and Justice S Abdul Nazir. The term of the Chief Justice of the Supreme Court expires on 17 November 2019.

Q5.The Financial Action Task Force (FATF) has decided to keep which country on its gray list by February 2020?
A.Nepal
B.China
C.Pakistan
D.Bangladesh

Ans: Pakistan
Description: The FATF has instructed Pakistan to take additional strict measures to eliminate terrorist funding and money laundering. The FATF will now take a final decision on the situation in Pakistan in February 2020. According to the report, the FATF has decided to give four months relief to Pakistan to implement the recommendations of the task force. Pakistan was placed in the gray list in June 2018.

Q6.The Reserve Bank of India has recently imposed a penalty of how many crores on SBM Bank (India)?
A.5 crores
B.4 crores
C.6 crores
D.3 crores

Ans: 3 crores
Description: This penalty has been imposed by SBM Bank (Mauritius) for not complying with the regulatory rules. SBM Bank (Mauritius) has been merged with SBM Bank (India).

Q7.How many UAE players have been suspended by the ICC recently on corruption charges?
A.three
B.four
C.Seven
D.Eight

Ans: Three
Details: The ICC has accused national team batsman Sheman Anwar, captain Mohammad Naveed and right-arm fast bowler Qadir Ahmed. Another ICC Mehrdip Chhakar, who took part in cricket through the Ajman League, has been accused of refusing to cooperate.

Q8.Which scheme has been launched by the Central Government to encourage students to pursue STEM education?
A.Jyoti Anand Scheme
B.Vigyan Jyoti Scheme
C.Science Welfare Scheme
D.Shiksha Jyoti Scheme

Ans: Vigyan Jyoti Yojana
Details: Through this scheme, 100 girls from 550 districts will be trained by the year 2020-2025. These students will be selected on the basis of their percentage. Under this scheme, girls from class 9 to 12 will be included. Under this scheme, science camps will be organized for girl students in Indian Institutes of Technology and National Laboratories.

Q9.Which of the following actress has recorded a world record of becoming more than 1 million followers on Instagram in 5 hours 16 minutes?
A.Priyanka Chopra
B.Kylie Minogue
C.Sandra Bullock
D.Jennifer Aniston

Ans: Jennifer Aniston
Description: Hollywood actress Jennifer Aniston has recorded the record of more than 1 million (1 million) followers in the fastest 5 hours 16 minutes. He joined Instagram on October 16 and posted the first picture. Instagram had admitted that due to the large number of people on their profile, their profile page had almost stopped working for some time.

Q10.Which Chief Minister of India recently rode 122 km to promote tourism in his state?
A.Jaganmohan Reddy
B.Arvind Kejriwal
C.Pema Khandu
D.Nitish Kumar

Ans: Pema Khandu
Description: Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu rode a bike for 122 km to promote the adventure tourism sector in his state. He completed the journey from Yingkiong to Pasighat. From this visit, he tried to give the message that Arunachal Pradesh is a perfect place for motorcycle riding.

You Can Also Solve Current Affairs Quiz (16-10-19)

Also Download:

To Join us Current Affairs Quiz (18-10-19) Instagram Account Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (18-10-19) Facebook Page Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (18-10-19) Telegram Channel Click Here

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Current Affairs Quiz (18-10-19)

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here