Current Affairs Quiz (16-11-19)

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz (16-11-19)

Dear Aspirants,

Welcome to the Current Affairs Quiz Question & Answers Section of Dream Big Institution. CA Quiz will Boost Your GA Section DreamBigInstitution.com brings you the complete and essential daily CA Quizzes to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the CA quiz question from our daily current affairs 2019 updates.
The General Awareness Section of Banking Exams covers various segments in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. In any case, the most imperative thing that you may have seen is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section depend on Current Affairs as it were. The inquiries on Static and Banking Awareness are identified with the nations, occasions or anything that has been in news for some time. Aside from the GA Section, phenomenal learning of current news additionally causes you to manage the PI (Personal Interview) all the more proficiently so you don’t give a murmur confuse reply to the interviewee’s basic inquiries. Here is a test on Current Affairs to give you a chance to survey your Current Affairs Knowledge. Current Affairs Quiz helps you in all Competitive Exams, LIC AAO, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, RRB, SSC, RBI Exams, SSC, Railway, UPSC, MPSC Exams.

Current Affairs syllabus for all Competitive exams:

1) Recently New Appointments
2) Banks in NEWS
3) The economy based on current affairs
4) Business News
5) Visits
6) Government schemes
7) Awards and Honors
8) Summits
9) Committees
10) Books & Author
11) Defense
12) Sports
13) Agreements & Deals

Top 10 Current Affairs Quiz:

Q1. According to the TRACE Bribery Risk Matrix, which country has the highest risk of bribery transactions in South Asia?
A.India
B.Pakistan
C.Bangladesh
D.Afghanistan

Ans: Bangladesh
Description: Trace Bribery Risk Matrix is ​​an international list released every year. This year, a list of 200 countries has been released. Bangladesh has the highest risk of bribery in South Asia. Bangladesh is ranked 178 while India is ranked 78. The country which has been given the highest ranking in this list is the most affected country. In this, New Zealand is in the first place and Somalia is at 200 positions.

 

Q2. Which state government has recently launched ‘Shishu Suraksha’ mobile app?
A.Assam
B.Jharkhand
C.Uttar Pradesh
D.West Bengal

Ans: Assam
Description: Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has recently launched the ‘Shishu Suraksha’ mobile app. This mobile app can be used by any citizen in the state to make a complaint. Its purpose is to secure the future of the children present in the state and to decide the moral responsibility of all citizens.

 

Q3. Recently Jordan has ended a provision of a 25-year-old peace treaty with which country?
A.Israel
B.Syria
C.Lebanon
D.Russia

Ans: Israel
Description: A treaty was signed between Jordan and Israel on 26 October 1994, by which special provisions were made for ‘Bakhura’ and ‘Al Ghamar’, the border areas between the two countries. Jordan’s sovereignty will remain over the region of Bakhura and Al Ghamar, but Israel will get the right to private use of this area.

 

Q4. Which state government has recently launched an e-sugarcane mobile app for farmers?
A.Punjab
B.Jharkhand
C.Karnataka
D.Uttar Pradesh

Answer: Uttar Pradesh
Description: Through this app, farmers will now be able to gather information directly about cane sales and other information online. According to the Uttar Pradesh government, about 50 lakh farmers of the state will benefit from this step. The e-sugarcane portal will also help eliminate sugarcane mafia and strengthen sugarcane development committees.

 

Q5. Which country’s satellite Hayabusa-2 has started the journey to return to Earth from an asteroid named Raigu?
A.North Korea
B.South Korea
C.China
D.Japan

Ans: Japan
Description: The Japanese space organization (JAXA) spacecraft Hayabusa-2 reached the asteroid (asteroid) Raigu, 300 million kilometers away from the earth after a journey of three and a half years. It has collected some samples of the asteroid from which it is returning to Earth. This campaign was launched in 2014. It will take about a year to return to Earth.

 

Q6. Which country has pledged to support one crore and 3.5 million dollars in the development work done by the United Nations in 2020?
A.India
B.Nepal
C.China
D.Russia

Ans: India
Description: Anjani Kumar, Advisor to the Permanent Mission of India to the United Nations, announced this offer of India at the United Nations General Assembly’s Resolution Resolution for Development Works. India will support the US $ 5 million to the United Nations Relief and Construction Agency for Palestine Refugees and the US $ 4.5 million to the United Nations Development Program.

 

Q7. The Supreme Court, while hearing the reconsideration petitions related to the entry of women in which temple, has referred the matter to a bench of 7 judges?
A.Jagannath Temple
B.Sabarimala Temple
C.Tirupati Balaji Temple
D.Kamakhya Devi Temple

Ans: Sabarimala Temple
Details: The Supreme Court reserved its decision in February 2019 after hearing a review petition on its decision regarding the entry of women into the temple. Earlier, the Supreme Court lifted the ban on the entry of women into the Sabarimala temple. The Sabarimala Working Committee had alleged that the Supreme Court has destroyed their customs and traditions by allowing women of all ages to enter the temple. The entry of women of 10 years to 50 years was forbidden in the Sabarimala temple.

 

Q8. Which of the following Indian players has been named in the TIME 100 Next list?
A.Rohit Sharma
B.Duti Chand
C.Memory blur
D.PV Sindhu

Ans: Duti Chand
Details: Indian athlete Duti Chand has been included in the list of ‘Time 100 Next’. This list has been launched under the expansion of the list of 100 most effective people in the world. It includes those people who are ready to make a future in business, recreation, sports, politics, health and science. Duti Chand won one silver medal each in the 100 meters and 200 meters events at the Jakarta Asian Games. She is the first Indian athlete to win a gold medal in the 100 meters of the World University Games.

 

Q9. ISRO has recently selected 12 potential passengers for which mission?
A.Gaganyaan Mission
B.Mars Mission
C.Chandrayaan-2
D.None of these

Ans: Gaganyaan Mission
Description: Twelve people of the Indian Air Force have been selected as potential passengers for the Gaganyaan project. Seven of them have gone to Russia for training. After the return of seven potential astronauts to Russia, the remaining selected potential passengers will be sent for training. Gaganyaan is India’s first manned space mission. For the first time in this mission, ISRO will send three Indians to space for seven days.

 

Q10. How long has UNESCO announced to celebrate UNESCO Heritage Week?
A.14 to 20 November
B.20 to 24 November
C.19 to 25 November
D.30 November to 6 December

Ans: 19 to 25 November
Details: In the year 2019, World Heritage Week will be celebrated from 19 to 25 November. For this, special programs and competitions are being organized by the Department of Archeology such as Q&A competitions, speeches on the importance of historical objects, essay writing, etc.

You May Also Check:

Join Our Social Media
To Join us Instagram Instagram Account Click Here
To Join us facebook Facebook Page Click Here
To Join us telegram Telegram Channel Click Here

 

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Premium Practice Store

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here