Current Affairs Quiz (18-11-19)

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz (18-11-19)

Dear Aspirants,

Welcome to the Current Affairs Quiz Question & Answers Section of Dream Big Institution. CA Quiz will Boost Your GA Section DreamBigInstitution.com brings you the complete and essential daily CA Quizzes to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the CA quiz question from our daily current affairs 2019 updates.
The General Awareness Section of Banking Exams covers various segments in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. In any case, the most imperative thing that you may have seen is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section depend on Current Affairs as it were. The inquiries on Static and Banking Awareness are identified with the nations, occasions or anything that has been in news for some time. Aside from the GA Section, phenomenal learning of current news additionally causes you to manage the PI (Personal Interview) all the more proficiently so you don’t give a murmur confuse reply to the interviewee’s basic inquiries. Here is a test on Current Affairs to give you a chance to survey your Current Affairs Knowledge. Current Affairs Quiz helps you in all Competitive Exams, LIC AAO, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, RRB, SSC, RBI Exams, SSC, Railway, UPSC, MPSC Exams.

Current Affairs syllabus for all Competitive exams:

1) Recently New Appointments
2) Banks in NEWS
3) The economy based on current affairs
4) Business News
5) Visits
6) Government schemes
7) Awards and Honors
8) Summits
9) Committees
10) Books & Author
11) Defense
12) Sports
13) Agreements & Deals

Top 10 Current Affairs Quiz:

Q1. At which of the following places, a two-day regional conference on replication of good governance practices has taken place?
A.Jammu
B.Himachal Pradesh
C.Uttarakhand
D.Arunachal Pradesh

Ans: Jammu
Description: A two-day regional conference on replication of good governance practices in the Union Territories of Jammu and Kashmir and is being held in Ladakh, Jammu. After intensive deliberations during the sessions held over two days, during the Valedikori session held in Jammu, the conference unanimously adopted the “Good Governance Resolution”.

 

Q2. Which of the following countries has been elected as the head of UNESCO’s Education Commission?
A.Pakistan
B.India
C.America
D.Russia

Ans: Pakistan
Description: Pakistan was elected as the head of UNESCO’s Education Commission and Pakistan’s Education Minister Shafaqat Mahmood was unanimously elected the chairman of the prestigious commission at the ministerial meeting of member states in Paris. Pakistan’s Permanent Representative to the United Nations by Khalil Hashmi was elected the chairman of the annual meeting of the States Parties on the Convention of Certain Traditional Weapons (CCW) in Geneva.

 

Q3. On which of the following dates is National Press Day celebrated?
A.16 November
B.10 October
C.25 September
D.10 November

Ans: 16 November
Description: Every year, National Press Day is celebrated on 16 November, which was established to establish the Press Council of India, which was formed in the year 1966. Press day is the symbol of an independent and responsible press in India as the Press Council of India serves as an ethical watchdog for the media.

 

Q4. According to the proposed “National River Ganga (Rejuvenation, Conservation, and Management Bill), 2019”, what can be the penalty for polluting or disrupting the river Ganga?
A.50 crores and imprisonment for 5 years
B.10 crores and 1 year imprisonment
C.1 crore and 6 months imprisonment
D.2 crores and 1 year imprisonment

Ans: 50 crores and 5 years imprisonment
Description: If a person or an organization is polluting or obstructing the flow of river Ganga, then according to the proposed Bill National River Ganga (Rejuvenation, Conservation, and Management Bill), 2019, the person is charged with imprisonment of 50 crores and 5 years Punishment can happen. Offenses under this Act are cognizable and non-bailable due to pollution.

 

Q5. Which of the following states is organizing Sand Week in the month of November from November 14 to 21?
A.Tamil Nadu
B.Madhya Pradesh
C.Andhra Pradesh
D.Karnataka

Ans: Andhra Pradesh
Details: The Chief Minister of Andhra Pradesh has decided to organize the Sand Utsav from 14 to 21 November. Due to flooding and excavation, there is no proper availability of sand. Ahead of ‘Sand Week’ the district administration has set its sights on a coordinated approach to curb illegal sand mining and transportation.

 

Q6. Which of the following cities has set a Guinness record in CPR training?
A.Kochi
B.Chennai
C.Bangalore
D.Pune

Ans: Kochi
Description: A Guinness World Record was set in Kochi city on 16 November 2019, in which 28,523 students were trained in eight hours, performing only cardiopulmonary resuscitation (CPR). The effort broke the previous two records of 9,000 and 28,015 people being trained in eight hours and 24 hours respectively. The effort also set a record in the country and entered the ‘Best of India’ record book.

 

Q7. Recently, the National Mission “Nishtha” of which of the following state / UT has been launched?
A.Jammu and Kashmir
B.Ladakh
C.Uttarakhand
D.Manipur

Ans: Jammu and Kashmir
Description: In the newly formed Union Territory of Jammu and Kashmir, National Mission loyalty has been launched. The allegiance is an acronym for National Initiatives for School Heads and Teachers. This is the flagship scheme of the Ministry of Human Resource Development that has already been launched in the rest of the country. The mission aims to improve learning outcomes at the primary level through integrated teacher training.

 

Q8. In which of the following places, “Adi Festival 2019” has been inaugurated?
A.New Delhi
B.Jharkhand
C.Madhya Pradesh
D.West Bengal

Ans: New Delhi
Details: The Union Minister of State for Home inaugurated the “Adi Mahotsav” in New Delhi on November 16, 2019. “Adi Mahotsav” provides a platform to the tribals to showcase their handicrafts, culture, traditions and food in front of the world.

 

Q9. Water quality report has been released for the state capitals. In this context, consider the following statements.
(I) The report has been released on the basis of a study conducted by the Bureau of Indian Standards.
(II) The tests were done on parameters like chemicals, toxic substances, bacteria tests etc.
choose correct answer:
A.Only I
B.II only
C.Both I and II
D.Neither I nor II

Ans: Both I and II
Description: The water quality report for the state capitals and New Delhi has been released according to a study conducted by the Bureau of Indian Standards. The organization has conducted studies based on criteria such as chemicals, toxins, bacterial tests and physical tests. From this report, the best performing cities are Shimla, Ranchi, Bhubaneswar, Amravati and Raipur. The worst performing cities are Thiruvananthapuram. , Chennai, Bangalore, Gandhi Nagar, Lucknow, Dehradun, Kolkata and Jaipur.

 

Q10. Consider the following statements about Brahmaputra Pushkaram and choose the correct answer.
(I) This year, Assam will host Brahmaputra Pushkaram.
(II) This festival is a festival of rivers and it is related to the 12 important rivers of the country.
A.Only I
B.II only
C.Both I and II
D. Neither I nor II

Ans: Both I and II
Description: Brahmaputra Pushkaram is the festival of rivers and it is related to 12 important rivers of the country. The festival is held every 12 years and the last edition of this Pushkaram was held in 2007. This year’s Brahmaputra Pushkaram will be hosted by the Assam State Government and will be the second-largest festival celebrated after the Namami Brahmaputra.

You May Also Check:

Join Our Social Media
To Join us Instagram Instagram Account Click Here
To Join us facebook Facebook Page Click Here
To Join us telegram Telegram Channel Click Here

 

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Premium Practice Store

Click Here To Visit The Store

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here