Daily Current Affairs 1 September 2020 PDF With Recap Notes

Daily Current Affairs 1 September 2020: Current affairs is an important subject in government examinations, which is asked in all examinations. You can easily score well in this section because we can answer these questions in a very short time.

To succeed in any examination, it is necessary to have a grip on all the subjects of the syllabus. CURRENT AFFAIRS is mainly asked in IBPS PO, IBPS SO, SSC CGL, SSC CHSL, Railway Examination.

Best Current Affairs MCQ 1st September 2020

  1. .Who has won the Belgian Grand Prix 2020?

A) Charles Leclerc

B) Lewis Hamilton

C) Valtteri Bottas

D) Sebastian Vettel

Answer : B

Quick Recap

LIST OF FORMULA ONE GRAND PRIX 2020

LEWIS HAMILTON

  • Great Britain : Mercedes
  • Belgian Grand Prix 2020
  • Spanish Grand Prix 2020
  • British Grand Prix 2020
  • Hungarian Grand Prix 2020
  • Styrian Grand Prix 2020

 VALTTERI BOTTAS

  • Finland : Mercedes
  • Austrian Grand Prix 2020

MAX VERSTAPPEN

  • Netherland : Red Bull
  • 70th Anniversary Grand Prix

2.India has jointly won International Chess Olympiad with which nation?

A) Germany

B) Japan

C) United States

D) Russia

Answer : D

RUSSIA FACTS

  • Capital : Moscow
  • Currency : Ruble
  • PM : Mikhail Mishustin
  • President : Vladimir Putin
  • ‘Roscosmos’ Space Agency : Russia
  • ‘INDRA’ Naval Exercise : India + Russia
  • ‘Aviaindra’ Air Force Exercise : India + Russia

3. Which month will be observed as Nutrition month, as per Prime Minister Narendra Modi?

A) September

B) October

C) November

D) December

Answer : A

POSHAN : Prime Minister’s Overarching Scheme for Holistic Nutrition

  • Poshan Abhiyan was launched by Modi on the occasion of the International Women’s Day on 8 March, 2018 from Jhunjhunu in Rajasthan
  • Poshan Abhiyan
  • Implementation Top : Andhra Pradesh 
  • Participant Top : Tamil Nadu
  • Poshan week : 1-7 Sept

4.‘Seva Saptah’ is associated with the birthday of ____.

A) Indra Gandhi

B) Pratibha Patel

C) Narendra Modi

D) Atal Bihari Vajpayee

Answer : C

5. The ‘Etikoppaka’ dolls were recently in the news. They are prepared by the people of Etikoppaka village in  ____ district.

A) Kochi

B) Visakhapatnam

C) Kozhikode

D) Kannur

Answer : B

6.Which state will start first of its kind seaplane service from October 31?

A) Gujarat

B) Odisha

C) Assam

D) Manipur

Answer : A

GUJARAT RELATED NEWS 2020

  • 31st International Kite Festival In Ahmedabad, Gujarat
  • Madhavpur Mela In Gujarat
  • Gujarat to Set Up Vikram Sarabhai Children Innovation Center
  • Potato Conclave 2020 Gandhinagar, Gujarat
  • World’s 2nd Tallest Statue of Vallabhabhai Patel In Ahmedabad (50 feet)
  • Gujarat Tops Domestic Solar Rooftop Installations 2020
  • Gujarat Tops FSSAI State FOOD Safety Index 2019-20
  • Export Preparedness Index (EPI) 2020 : Gujarat Tops
  • Defence Conclave 2020 In Gujarat
  • Mukhya Mantri Kisan Sahay Yojana
  • Kumhar Sashaktikaran Yojana
  • Sauni Scheme
  • Atmanirbhar Gujarat Sahay Yojana
  • Vahil Dikri Yojana
  • Emission Trading Scheme

7. Which railway zone will operate the first ‘Roll On Roll Off’ (RORO) train service?

A) South Western Railway

B) East Central Railway     

C) Western Railway

D) North Central Railway

Answer : A

South Western railways Headquarters : Hubballi, Karnataka

8. Which team has won the 2020 FA Community Shield?

A) Manchester

B) Liverpool

C) Arsenal

D) Bayern Munich

Answer : C

9. Name the top-ranking Indian company in the Rabobank’s Global Top 20 Dairy Companies list?

A) Sudha Dairy

B) Mother Dairy

C) Pepsi

D) Amul

Answer : D

Switzerland’s Nestle topped the Rabobank’s Global Top 20 Dairy Companies

10. Who has been appointed as the new chairman of Press Trust of India (PTI)?

A) Aveek Sarkar

B) Manoj Singh

C) Kaushalendra Tripathi

D) D K Jain

Answer : A

Short Notes

  • Press Trust of India (PTI)
  • Founded: 1947
  • HQ: New Delhi

11. Who has been appointed as the Brand ambassador of Myntra ?

A) Rohit Sharma

B) Virat Kohli

C) Sardul Thakur

D) Kiara Advani

Answer : D

LIST OF LATEST BRAND AMBASSADOR 2020

  • Rohit Sharma: Oakley
  • Harbhajan Singh: ebikeGo
  • Suresh Raina and Harmanpreet Kaur: WTF Sports
  • Brett Lee: SportsAdda
  • Sukhbir Singh: Luxury Ride
  • Sourav Ganguly and Sunil Chhetri: Jsw Cement
  • Pankaj Tripathi: Bihar Khadi
  • Sonu Sood: Gargo International
  • Rohit Sharma: IIFL Finance
  • Manushi Chillar: Adidas
  • Ajinkya Rahane: ELSA Corp
  • Ajinkya Rahane: MeraKisan
  • Ajay Devgan: Aarogya Setu App
  • Rohit Sharma: CricKingdom
  • Viswanathan Anand: World Wide Fund India Environment
  • MS Dhoni: PokerStars India
  • PV Sindhu: BWF’s ‘I am badminton’ campaign
  • Shafali Verma: PepsiCo
  • Virat Kohli and Tamannaah Bhati: Mobile Premier League (MPL)
  • Sara Ali Khan: James Bullough Lansing (JBL)
  • Rishabh Pant : Jindal South West (JSW) Steel
  • Shardul Thakur: TATA Power
  • PV Sindhu: Andhra Pradesh Govt Anti-graft Helpline
  • Virat Kohli: iQOO Smart Phone
  • Virat Kohli: Blue Star 
  • Kareena Kapoor: Puma
  • Amitabh Bachchan: IDFC First Bank
  • Suniel Shetty: NADA
  • Rohit Sharma: La Liga
  • Rohit Sharma: Trusox

12. Which state has launched ‘Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana’?

A) Gujarat

B) Chhatisgarh

C) Uttar Pradesh 

D) Haryana

Answer : C

UTTAR PRADESH RELATED  NEWS 2020

  • Navin Rojgar Chhatri Yojana
  • Mission Vriksharopan-2020
  • Bal Shramik Vidya Yojana
  • Kushinagar Airport in Uttar Pradesh as an International Airport
  • ‘Pravasi Raahat Mitra’ app
  • ‘Ayush Kavach-COVID’ App
  • Annapurna, Supply Mitra portals
  • Uttar Pradesh becomes 1st state to geotag community kitchens
  • Uttar Pradesh became 1 state to initiate Pool Testing of COVID-19
  • ‘Team-11’ App
  • ‘Kaushal Satrang’ program
  • ‘Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana’
  • India’s 1st War Memorial for Animals to be set up in Meerut, UP

13. Onam is celebrated as the annual harvest festival in which state ?

A) Kerala

B) Tamil Nadu

C) Karnataka

D) Telangana

Answer : A

LATEST NEWS KERALA

  • Kerala to set up India’s first International Women’s Trade Centre
  • ‘Pratheeksha’ Kerala first marine ambulance
  • Kerala’s 1st-ever Dragonfly Festival
  • Festival Mascot :  “Pantalu”
  • ”Yodhavu” mobile app : Kerala

14. Who has been appointed as the New Prime minister of Lebanon ?

A) Keith Rowley

B) Francisco Asue

C) Mustapha Adib

D) Mohamed Ould Bilal

Answer : C

Notes

  • LEBANON
  • Capital : Beirut
  • Currency : Pound

15. Which country has recently announced its withdrawal from Russia’s KavKaz 2020 Military Exercise?

A) Russia

B) India

C) China

D) United states

Answer : B

RUSSIA RELATED NEWS 2020

  • Russia Becomes World’s 1st Country to Register COVID-19 Vaccine, ‘Sputnik V’
  • Russia first regiment of S-400 anti-air system will be delivered to India
  • 6th International Military-Technical Forum Army-2020 held in Russia
  • Russia to launch its first satellite ‘Arktika-M’
  • Russia to host 12th Brics summit 2020

16. Who has been named as next chairman of State Bank of India (SBI) ?

A) Partha Pratim Sengupta

B) Dinesh Kumar Khara

C) Ashwini Kumar Bhatia

D) Sashidhar Jagdishan

Answer : B

Notes

  • State Bank of India (SBI )
  • Founded: 1 July 1935
  • HQ: Mumbai
  • Chairman: Dinesh Kumar Khara
  • SBI Managing Director (MD)
  • Ashwani Bhatia
  • Challa Sreenivasulu Setty
  • Arijit Basu

DON’T CONFUSE

  • Prakash Chandra Kandpal: MD& CEO of SBI General Insurance
  • Ashwini Kumar Tewari: MD&CEO of SBI Card
  • Vinay Tonse : MD&CEO of SBI Mutual Funds

17.Which country is planning to host BRICS Games 2021?

A) India

B) Russia

C) Brazil

D) South Africa

Answer : A

INDIA HOST UPCOMMING SPORTS EVENTS

  • FIFA U-17 Women World Cup 2021
  • ICC Men’s T20 World Cup 2021
  • ICC Men’s World Cup 2023
  • Men’s Hockey World Cup 2023
  • AFC Women’s Asian Cup 2022

18. Former President Pranab Mukherjee has passed away recently. In which year was awarded Bharat Ratna?

A) 2004

B) 2010

C) 2018

D) 2019

Answer : D

Pranab Mukherjee Facts

  • 13th President of India from (2012 – 2017)
  • Finance Minister (2009 – 2012)
  • Minister of Defence (2004-2006)
  • Minister of External Affairs (2006-2009)
  • Padma Vibhushan :  2008 
  • Bharat Ratna 2019

18. Name India’s first woman cardiologist who has passed away recently

A) Anna Rajam Malhotra

B) Keshni Anand Arora

C) S Padmavati

D) Kanchan Chaudhary

Answer : C

19. Which nation has launched ‘Agriota’, an e-market platform to bridge gap between Indian farmers and its food industry?

A) Saudi Arabia

B) Qatar

C) Iraq

D) UAE

Answer : D

Notes

  • United Arab Emirates(UAE)
  • Capital : Abu Dhabi
  • Currency : Dirham
  • President : Khalifa Bin Zayed Al Nahyan
  • PM : Mohammed Bin Rashid Al Maktoum

Static Gk Based Current Affairs 1 September 2020

Q.How many Ramsar Sites are there in India?

A) 27

B) 34

C) 36

D) 37

Answer : D

Q.In which state Kushinagar International Airport is located ?

A) Jharkhand

B) Bihar

C) Uttar Pradesh

D) Madhya Pradesh

Answer : C

Q.Dehing Patkai National Park is located in which state ?

A) Odisha

B) Assam

C) Chhattisgarh

D) Tamil Nadu

Answer : B

Q.Guru ghasidas tiger reserve is located in which state ?

A) Chhattisgarh

B) Jharkhand

C) Uttar Pradesh

D) Telangana

Answer : A

Q.Where is the Headquarters of International Chess Federation FIDE located ?

A) Paris, France

B) Geneva, Switzerland

C) Lausanne, Switzerland

D) New york, US

Answer : C

Q.Which of the following is not true about Rajeev Gandhi Khel Ratna Award?

A) Its first recipient was Viswanathan Anand

B) The award was instituted in the year 1991–92

C) It is awarded on the basis of every two year.

D) Rajiv Gandhi Khel Ratna is India’s highest honour for achievement in sports

Answer : C

Q.Rourkela in Odisha is situated on the banks of which river?

A) Ravi

B) Brahmani

C) Koshi

D) Beas

Answer : B

Q.Manika Batra is related to which sports ?

A) Badminton

B) Table Tennis

C) Chess

D) Hockey

Answer : B

Q.Where is headqauters of SBI general insurance located ?

A) New Delhi

B) Mumbai

C) Gurugram

D) Kolkata

Answer : B

Q.What is the Capital & Currency of UAE ?

A) Minks & Ruble

B) Lima & Sol

C) Abu Dhabi & Dirham

D) Riyal & Riyadh

Answer : C

Download Best Free E-Books & Free Practice Sets

Best 5000+ GK in Hindi Questions Answers PDF Notes

100 Expected Number Series Questions Free PDF Download Now 

800+Samanya Gyan ( सामान्य-ज्ञान) One Liner Free PDF Download Now

 

1000+ Synonyms Questions Free PDF Download Now 

500+ Ratio and Proportion Question Free PDF Download Now 

300 Error Detection Questions Free PDF Download Now 

Top 280 General Science MCQ PDF Download Now 

100 Best General Science One Liner Free PDF Download Now 

Best 100+ Puzzle Free PDF Download Now 

300+ Haryana GK One Liner Capsules Free PDF Download Now

950+ GA in Hindi Free PDF Download Now 

1000+ Idioms and Phrases with MCQ Free PDF Download Now

100+Puzzles for Bank Exam Free PDF Download Now

700 General Awareness Question Free PDF Download Now 

500+ Ratio and Proportion Question Free PDF Download Now 

Best 100 RRB NTPC Physics Questions Free PDF Download Now 

Best 100 Number System Questions Free PDF Download Now 

90+ Permutations Combination & Probability Question Free PDF Download Now

120+ Idioms & Phrase Free PDF Download Now 

English for SSC 200+ Synonyms Free PDF Download Asked in Last 10 Years

Top 100 Scientific Invention MCQ Free PDF Download Now

Top 100 Analogies Questions Free PDF Download Now 

Top 50 One Word Substitution Free PDF Download Now

150 Samanya Gyan ( सामान्य-ज्ञान) Free PDF Download Now

150+ Banking Abbreviation Free PDF Download Now 

Best 2500+ Phrasal Verb Free PDF Download Now 

Best 100 Computer MCQ Free PDF Download Now 

160+ Circular Arrangement Puzzle Free PDF Download Now

Top 50 Error Spotting For Free PDF Download Now

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Home

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here