GA Questions Asked in EPFO Assistant Mains 2019: Check GA Questions

0
461

GA Questions

Dear Aspirants,

GA Questions Asked in EPFO Assistant Mains 2019: Check GA Questions

EPFO Assistant Mains Exam 2019 is over now. Candidates who have attempted the EPFO Assistant Mains exam must be curious to know their performance in the examination. EPFO Assistant Mains Exam Analysis has been given by DreamBigInstitution.com and as per our analysis, the level of questions asked was easy-moderate. Here, DreamBigInstitution has come up with the General Awareness (GA) questions with answers to help you deal with your performance analysis. These questions will help in your score analysis as well as it will also help in preparing for GA sections in other competitive exams like IBPS PO Mains, RBI Grade-B Officers Prelims, LIC Assistant Mains, EPFO SSA Mains, and IBPS Clerk Mains.

General awareness section consisted of 40 questions, each carries 1 mark. This means general awareness has 40/200 weightage in the EPFO Assistant Mains exam. Read the questions asked in the examination with the solution below:
Q1. The 2019 UN Climate Action Summit was held in which city?
Answer: New York, USA
Q2. The merger of United Bank of India (UBI) and Oriental Bank of Commerce (OBC) with which bank?
Answer: Punjab National Bank
Q3. What is the full form of CDRP?
Answer: Climate Disaster Recovery Process
Q4. Who has received the MP Birla Memorial Award 2019 for his contributions to the world of cosmology?
Answer: Thanu Padmanabhan
Q5. A geographical indication tag will be given by which Ministry?
Answer: Ministry of Commerce and Industry
Q6. The 64th Commonwealth Parliamentary Conference (CPC) for 2019 was held in-?
Answer: Kampala, Uganda
Q7. Ranthambore National Park is a vast wildlife reserve near the town of Sawai Madhopur in-
Answer: Rajasthan
Q8. Who was received the Vaccine Hero Award 2019?
Answer: Prime Minister of Bangladesh Sheikh Hasina
Q9. Riga is the capital city of which country?
Answer: Latvia
Q10. Pakyong Airport is a greenfield RCS airport in?
Answer: Gangtok, Sikkim
Q11. SFIO is a statutory corporate fraud investigating agency in India. What is the full form of SFIO?
Answer: Serious Fraud Investigation Office
Q12. Which Country host World Tourism Day 2019 with the theme ‘Tourism and Jobs: a better future for all’?
Answer: India
Q13. The Reserve Bank of India has barred ______________- from opening new branches after it missed the deadline to list its shares.
Answer: Equitas Small Finance Bank
Q14. The Union Cabinet on Wednesday approved ____________ foreign direct investment (FDI) in digital media.
Answer: 26%
Q15. Which state government has announced it’s maiden Agriculture Export policy, 2019?
Answer: Uttar Pradesh
Q16. The 2019 World Wrestling Championships were held in-
Answer: Kazakhstan
Q17. Arif Mohammad Khan is a former cabinet minister in the union of India and is currently serving as the Governor of-
Answer: Kerala
Q18. The current size of the Indian economy is around USD _________ trillion.
Answer: 2.7
Q19. Every woman SHG member having a verified Jan Dhan account will get an overdraft facility of-?
Answer: Rs. 5,000
Q20. Who was selected Managing Director of the International Monetary Fund?
Answer: Kristalina Georgieva
Q21. Who is the author of Regaining India’s Economic Legacy Book?
Answer: Subramanian Swamy
Q22. World Students’ Day is celebrated on __________ October, the birth anniversary of Dr. Abdul Kalam.
Answer: 15th October
Q23. Which movie has won the award for the National Award Best Hindi movie?
Answer: Andhadhun
Q24. Prime Minister Narendra Modi, along with United Nation chief Antonio Guterres and other world leaders, inaugurated the Gandhi Peace Garden at the UN headquarters in-
Answer: New York, USA
Q25. The Reserve Bank of India (RBI) constituted a task force on the development of the secondary markets for corporate loans. The task force would be headed by-?
Answer: T.N. Manoharan, chairman of Canara Bank
Q26. FM has announces __________________ crore fund to complete construction of 3.5 lakh housing units.
Answer: Rs 20,000 crores
Q27. Trade credit insurance policy provides coverage to a supplier of goods and services against delay in payment or non-payments of trade credit. IRDAI has set up a nine-member working group headed by-?
Answer: Atul Sahai
Q28. Nahargarh Biological Park, a part of the Nahargarh sanctuary is located in-
Answer: Jaipur
Q29. What is the age limit of Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-Dhan Yojana?
Answer: 18-40 Years
Q30. The Centre will also contribute an equal amount to the pension fund to be managed by which organization, under Pradhan Mantri Kisan Mandhan Yojana?
Answer: Life Insurance Corporation (LIC)
Q31. Which company was won the Platinum Award for ‘Best Green Strategy for a Data Center’?
Answer: Infosys
Q32. In which city India International Science Festival (IISF) was held?
Answer: Kolkata
Q33. Name the Mongolian president, who has visited India recently?
Answer: Khaltmaagiin Battulga
Q34. The Senior Women’s National Football Championship was held in-
Answer: Arunachal Pradesh
Q35. Which exercise is a trilateral naval exercise involving the United States, Japan, and India as permanent partners?
Answer: Malabar Exercise
Q36. India is projected to have a skilled labor surplus of 245 million workers by-?
Answer: 2030
Q37. Small finance banks need minimum ________________ crore capital in on-tap licence regime.
Answer: Rs 200 crores
Q38. The Prime Minister of India Shri Narendra Modi and the President of the People’s Republic of China Mr Xi Jinping was held their Second Informal Summit in-
Answer: Chennai
Q39. The Reserve Bank of India had constituted a Committee on the Development of Housing Finance Securitisation Market. Who is chairman of the Committee?
Answer: Dr. Harsh Vardhan
Q40. One Question related to Economy Survey 2018-19.

GA Questions Asked in EPFO Assistant Mains 2019: Check GA Questions

To Join us GA Questions Asked in EPFO Assistant Mains 2019: Check GA Questions Instagram Account Click Here
To Join us GA Questions Asked in EPFO Assistant Mains 2019: Check GA Questions Facebook Page Click Here
To Join us GA Questions Asked in EPFO Assistant Mains 2019: Check GA Questions Telegram Channel Click Here

You May Also Like Some of Our Best E-Books & Practice Sets

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here