History Notes 50 MCQ For Various Competitive Exams

History Notes

History Notes 50 MCQ For Various Competitive Exams

1. About whose kingdom is it said “the dominion of the lord of the universe extended from Delhi to
Palam.”?
(A) Qutbuddin Aibak
(B) Naseeruddin Mahmud Tughlaq
(C) Mohammad Gazni
(D) Alam Shah
Ans. (B)

2. Who was the first Muslim writer to make use of Hindi words and adopt Indian poetic imagery and
themes?
(A) Hasan Nizami
(B) Amir Khusaro
(C) Abul Fazal
(D) Abdul Qadir Badauni
Ans. (B)

3. Which of the following is incorrect?
(A) Guru Nanak did not believe in rebirth
(B) Guru Nanak discarded idol worship
(C) Guru Nanak discarded the caste system
(D) Guru Nanak emphasized devotion to God as the means of attaining Salvation
Ans. (A)

4. Who wrote Tarikh-ul-Hind?
(A) Al-uthi
(B) Alberuni
(C) Hasan-un-Nizami
(D) Minhajuddin-bin-Sirajuddin
Ans. (B)

5. Which Bhakti Saint is known as the bridge between north and south?
(A) Chaitanya
(B) Kabir
(C) Nanak
(D) None of these
Ans. (A)

6. Which one of the following Rashtrakuta kings defeated Pratihara ruler Nagabhatta I?
(A) Govinda III
(B) Krishna III
(C) Bhoja I
(D) Gopala I
Ans. (A)

7. Asvamedha Yajna from among Chalukya rulers was performed by —
(A) Pulkesin I
(B) Kirtivarman I
(C) Pulkesin II
(D) Vikramaditya I
Ans. (A)

8. Which one was the Port of Cheras?
(A) Kaveripattanam
(B) Muzisir
(C) Korkai
(D) Tandai
Ans. (B)

9. The first ruler of India who defeated Muhammad of Ghor was —
(A) Mularaja II of Gujarat
(B) Prithviraj Chauhan of Delhi
(C) Jayachandra of Kannauj
(D) Parmaldeva of Bundelkhand
Ans. (C)

10. The head of a guild in ancient and early medieval India was called—
(A) Adhipati
(B) Gahapati
(C) Jethaka
(D) Adhikari
Ans. (C)

11. The Gita was compiled by—
(A) Vedvyas
(B) Krishna Vasudev
(C) Valmiki
(D) Vatsyayana
Ans. (B)

12. ‘Manusmriti’ regards the reign lying between -the rivers Sarasvati and Drishadwati as—
(A) Aryavarta
(B) Brahanwarta
(C) Brahmashri Desa
(D) Madhya Desa
Ans. (D)

13. Buddhist scriptures were written in—
(A) Pali
(B) Sanskrit
(C) Kharosthi
(D) Marathi
Ans. (A)

14. Which, among the following Scholarly works, was not written by Bhavbhuti?
(A) Venisamhara
(B) Mahaveercharita
(C) Uttar Ramcharita
(D) Maltimadhava
Ans. (A)

15. Under whom did Tulsidas write Ramcharitmanasa—
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah-Jahan
(D) Aurangzeb
Ans. (A)

16. Where is Kalibangan situated?
(A) Himachal Pradesh
(B) West Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
Ans. (D)

17. Brahmani bull for Indus valley people was—
(A) Unknown animal
(B) Well known animal
(C) Sacred animal
(D) Sacrificial animal
Ans. (C)

18. Harappan people had known to use of—
(A) 16 & its multiples
(B) 12 & its multiples
(C) 8 & its multiples
(D) 4 & its multiples
Ans. (A)

19. A hoard of copper images generally assigned to the Harappan culture phase has been found
at—
(A) Daimabad
(B) Brahamgiri
(C) Inamgaon
(D) Nasik
Ans. (A)

20. The largest number of seals of the Harappan culture is made of—
(A) Terracotta
(B) Faience
(C) Agate
(D) Steatite
Ans. (D)

21. When did China receive Buddhism?
(A) Third century B .C.
(B) First century B.C.
(C) First century A.D.
(D) Third Century AD.
Ans. (C)

22. Who was Bhadrabahu?
(A) He was the first Tirthankara of the Jainas
(B) He was a Vedic Rishi
(C) He was a Buddhist monk
(D) He was the sixth guru of the Jainas
Ans. (C)

23. Which of the following is incorrect?
(A) Mahayanism teaches non-reality of phenomenal objects
(B) Mahayanism accepts the conception of countless Buddhas and Bodhisattvas
(C) Mahayanism defies Buddha
(D) Mahayanism rejects the worship of God & Goddess
Ans. (D)

24. Jain works were compiled in—
(A) Ujjain
(B) Vaishali
(C) Ballabhi
(D) Vatapi
Ans. (C)

25. How many cities were in existence during Buddha’s time?
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 10
Ans. (A)

26. Which one of the following was the most common occupation for slaves?
(A) Agricultural labor
(B) Working in guilds
(C) Domestic service in Households
(D) Settlement in newly cleared areas
Ans. (C)

27. The theory of the origin of the state not mentioned in the Vedic literature is—
(A) The contract theory
(B) The force theory
(C) The evolutionary theory
(D) The divine theory
Ans. (C)

28. The consensus among historians that the Vedic age began earliest in—
(A) 1200—1000 B.C.
(B) 2500—800 B.C.
(C) 2500 B.C.
(D) 1000 BC.
Ans. (D)

29. Which was the first book to deal with Music?
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda
Ans. (C)

30. The Neolithic Age dates bark to—
(A) 60003000 B.C.
(B) 4000—3000 B.C.
(C) 5000—300CIB.C.
(D) 3000-1000 B.C.
Ans. (A)

31. In ancient times ‘Sectora’ was situated in—
(A) The Mouth of the Mediterranean Sea
(B) The Mouth of Indus valley
(C) The Mouth of Narmada River
(D) The Mouth of Red sea
Ans. (D)

32. Prehistoric axes are found at—
(A) Attirampakkarn
(B) Adichanallur
(C) Arikamedu
(D) Sanur
Ans. (A)

33. The earliest Iron age occupation in India has been associated with—
(A) Ochre colored pottery
(B) Black and red ware
(C) Painted grey ware
(D) Northern black polished ware
Ans. (C)

34. There is evidence of the proto-Australoid, the Mediterranean, Alpine and Mongoloid in the skeletal
remains at—
(A) Mohenjodaro site
(B) Harappan site
(C) Baluchistan
(D) Egypt
Ans. (B)

35. The large hoard of copper comes from Gungeria in—
(A) Utter Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh
(D) Arunachal Pradesh
Ans. (B)

36. The Gupta gold and silver issues were initially based on the coins of the —
(A) Romans and the Saka Kshatrapas
(B) Kushanas and Yaudheyas
(C) Kushanas and Saka Kshatrapas
(D) Romans and Kushanas
Ans. (C)

37. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with —
(A) The cultivation
(B) The village community
(C) The king
(D) The joint family
Ans. (C)

38. ‘Svayamvara’ was a special form of —
(A) Gandharva marriage
(B) Paisacha marriage
(C) Rakshasa marriage
(D) Brahma marriage
Ans. (A)

39. Which one of the following is not matched correctly?
(A) Angela — Unit of linear measure
(B) Veli — Unit for measuring space
(C) Kalam — Unit of liquid measure
(D) Kalanju— Unit of weight
Ans. (C)

40. Dhavanyaloka is —
(A) An epic poem
(B) A work on poetics
(C) A play
(D) A work on Buddhist epistemology
Ans. (B)

41. Gupta ruler revived one of the following religions —
(A) Vedic
(B) Bhagvatism
(C) Buddhism
(D) Jainism
Ans. (B)

42. Export-trade in pre-Gupta age was most extensive with—
(A) South East-Asia
(B) China
(C) Central Asia
(D) Roman Empire
Ans. (D)

43. The Mughal Emperor, who built the Peacock Throne? – –
(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Nadirshah
(D) Shah Jahan
Ans. (D)

44. Aurangzeb face toughest opposition from—
(A) Jats
(B) Sultanates
(C) Marathas
(D) Rajputs
Ans. (D)

45. How did Akbar get rid of the authority of the Ulemas?
(A) He founded Din-i-Ilahi
(B) He appointed Hindus to the highest posts in the empire
(C) He invited the representatives of all religions for religious debates at the Ibadat Khana
(D) He issued an infallibility decree in 1579
Ans. (D)

46. Which of the following officers held the office of minister under the Mughals?
(A) Sipahsalar
(B) Siqdar
(C) Vakil
(D) Kotwal
Ans. (C)

47. Mewar accepted the Suzerainty of the Mughals during the reign of—
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) None of these
Ans. (B)

48. Shivaji conquered many forts. Which was first—?
(A) Raigarh
(B) Berar
(C) Purendar
(D) Khandesh
Ans. (A)

49. In Mughal period Zamindars were—
(A) Landowners
(B) Jagirdars
(C) Labourers
(D) Revenue plunders
Ans. (A)

50. Mahmud Gawan was a Prime Minister of the…kingdom.
(A) Sultanate
(B) Bahmani
(C) Mughal
(D) Vijaynagar
Ans. (B)

India’s Most Affordable Premium Practice Set

History Notes 50 MCQ For Various Competitive Exams

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here