Reasoning New Pattern Coding-Decoding

Coding Decoding

Reasoning New Pattern Coding-Decoding

A code is a ” System of signals” Coding is, therefore a method of transmitting a message between the sender and the receiver which the third person cannot understand or comprehend. The coded message can be deciphered or decoded by the receiver as he/she knows the rule/ method which was employed in encoding the message. Thus, the ‘Coding-Decoding’ test is given to judge the candidate’s ability to decipher the rule which is applied for coding a particular message and break the code to reveal the message.

Some Tips to Remember:

  • Letter positions according to the English Alphabet Series:

(A=1, B=2, C=3, D=4… … .Y=25, Z=26).

To take in this, recall an alternate route for the situation of letters

i.e. EJOTY where E=5, J=10, O=15, T=20, and Y=25)

  • Letter positions according to turn around the English Alphabet Series

(A=26, B=25, C=24 … ., Z=1)

Relating letter of each letter i.e., the combination of letters at a similar separation from beginning and end of the English Alphabet Series (An is inverse to Z; B is inverse to Y, and C is inverse to X et cetera) and to take in this one can utilize distinctive acronyms for

e.g. for AZ – > Azar; BY – > BYe; CX– > CruX; DW– >DeW et cetera.

Download Now

Download Button

Type of Coding Decoding

Type 1: Letter Coding

Methods of coding:

  • (a) Skipping over the letter in the forward or backward direction.
  • (b) Writing the letters of a given word in reverse order in part or in whole.
  • (c) Sometimes codes may be the position of those letters in an alphabet.

Example 4: The word RUN is coded as SVO. What should be the code letters of LAY?
Solution: Here,coding-decoding-.png

Hence,coding-decoding-.png

∴ LAY should be MBZ.


Example 5: In a certain code DELHI is written as CDKGH. How is SUSPECT written in code?
Solution: Clearly, we can see that each letter of the word DELHI is moved one step backward to obtain the code.coding-decoding-Dream Big.png

Similarly, SUSPECT will be coded as RTRODBS.


Example 6: In a certain code COURAGE is written as UOCREGA. How will JOURNAL be written in the code?
Solution: Clearly, when COURAGE is coded, some letters are interchanged with respect to their positions, i.e., odd position are interchanged.coding-decoding-s-.png

Position of 1 changes to 3 and 3 to 1. A position of 5 changes to 7 and 7 to 5.coding-decoding-s-.png

can be coded as UOJRLAN.
Type 2: Number Coding
This type of coding involves two types of cases :

I. When numerical code values are assigned to words:

Example 7 : If D = 4 and COVER = 63, then BASIS = ?
Solution: Clearly, in the given code, A = 1, B = 2, C = 3, ….. so that
COVER = 3 + 15 + 22 + 5 + 18 = 63
∴ BASIS = 2 + 1 + 19 + 9 + 19 = 50.


II. When alphabetical code values are assigned to the numbers.

Example 8: In a given code SISTER is coded as 535301. UNCLE as 84670 and BOY as 129. How is RUSTIC written in that code?

  1. 633185
  2. 185336
  3. 363815
  4. 581363

Solution: In this code the alphabets are coded as follows

S I S T E R U N C L E B O Y
5 3 5 3 0 1 8 4 6 7 0 1 2 9

If we apply this method, the code comes out to be 185336


Example 9: In a certain code, 15789 is written as XTZAL and 2346 is written as NPSU. How is 23549 written in the code?
Solution:coding-decoding-s-9406.png

andcoding-decoding-s.png

So,coding-decoding-.png

∴ 23549 can be written in code as NPTSL.
Type 3: Substitution Coding
In substitution coding, some particular objects are assigned as code names and then question is asked that is to be answered in the code language.

Example 10: If the wall is called window, window is called door, a door is called floor, a floor is called roof and roof is called ventilator, what will a person stand on?

  1. Door
  2. Ventilator
  3. Roof
  4. Floor

Solution: Since a person stands on the floor and in the given code language floor is called roof.
Hence, the roof will be the correct answer.

Type 4: Mixed letter coding

In this type of questions, three or more sentences are given in the coded language and the code for a particular word is asked. To find the code for the particular word, pickup two sentences bearing a common word and the common code word will mean that word. Proceeding in similar manner, we can be determined a particular code word for each word of given sentences.

Example 11: In a certain code language, ‘po ki top ma’ means ‘Usha is playing cards’. ‘kop ja ki ma’ means’ Asha is playing tennis’, ‘ki top sop ho’ means ‘they are playing football’ and ‘po sur kop’ means ‘cards and tennis’. Which word in that language means ‘Asha’?

  1. ja
  2. ma
  3. kop
  4. top

Solution. (a): Comparing relation in each of the statement, we get Asha is coded as ‘ja’.

Type 5: Coding by Combinations of Letters, Numbers or Symbols
Directions: In each question below is given a group of digits followed by four combinations of letters or symbols numbered 1, 2, 3 and 4. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of digits based on the coding system and the conditions given below and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of digits, mark 5, i.e., ‘None of these’ as your answer.

Digit 5 1 3 4 9 6 8 2 7
Symbol P A K % R @ d © M

Conditions:

  • (i) If the first digit is odd and the last digit is even, the codes for the first and last digits are to be interchanged.
  • (ii) If both the first and the last digits are even, both are to be coded as ♦
  • (iii) If both the first and the last digits are odd, both are-to be coded as $.

Example 12: What is the code of 215349?

  1. RAPK%©
  2. ♦ APK%$
  3. $APK%$
  4. © PAK%R
  5. None of these

Solution. (e):coding-decoding-s-9433.png

Example 13: What is the code of 671254?

  1. @MA©P%
  2. $MA©P$
  3. ♦MA©P♦
  4. %MA©P
  5. None of these

Solution. (c):coding-decoding-s-9439.png

Condition (ii) is applied
Example 14: What is the code of 813469?

  1. DRK%[email protected]
  2. DAK%@ R
  3. DAK%[email protected]
  4. ADK%[email protected]
  5. None of these

Solution. (b):coding-decoding-s-9446.png

Example 15: What is the code of 794821?

  1. MR%D©A
  2. AR%D©M
  3. M%RD©R
  4. $R%D©$
  5. None of these

Solution. (d):coding-decoding-s-9452.png

Condition (iii) is applied
Example 16: What is the code of 591426?

  1. @RA%©P
  2. PRA%©@
  3. @AR%©P
  4. $RA%©♦
  5. None of these

Solution. (a):coding-decoding-s-9458.png

Condition (i) is applied

Type 6: Coded Letter of Word
Directions: These questions are based on code language which utilizes letters in the English alphabet. In each question, there is a word written in capital letter, with one letter underlined. For each letter in that word, there is a code written in small letters. That code is denoted by 1, 2, 3, 4, and 5, not in the same order. You have to find out the exact code for the underlined letter in the word. The number of that code is the answer. Please note that the same letter appearing in other words (s) may be coded differently.
Example 17: QUITE

  1. hj
  2. su
  3. tv
  4. pr
  5. df

Solution. (2): Each single letter is expressed as two letters, one behind and the other ahead of the given letter. Therefore, A becomes zb, B comes ac and so on.
Example 18: PRISM

  1. R
  2. O
  3. H
  4. Q
  5. I

Solution. (4): All the letters of the word are coded as one letter behind.
Example 19: BEAST

  1. c
  2. w
  3. d
  4. h
  5. v

Solution. (b): All the letters of the word are coded as three letters ahead.
Now, you must have been aware of the various kind of coding-decoding patterns. Point to be noted that the patterns discussed under this chapter are commonly known pattern/ basic patterns. So, if you practice hard, you find that after some times you become competent enough to solve coding-decoding problems even if certain changes are made in such problems to surprise or puzzle you

You May Also Like to Download:

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here