Current Affairs Quiz (15-10-19)

1
449

Current Affairs Quiz

Current Affairs Quiz (15-10-19)

Welcome to the Current Affairs Quiz Question & Answers Section of Dream Big Institution. Current Affairs Quiz will Boost Your GA Section DreamBigInstitution.com brings you the complete and essential daily Current Affairs Quizzes to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.
The General Awareness Section of Banking Exams covers various segments in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. In any case, the most imperative thing that you may have seen is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section depend on Current Affairs as it were. The inquiries on Static and Banking Awareness are identified with the nations, occasions or anything that has been in news for some time. Aside from the GA Section, phenomenal learning of current news additionally causes you to manage the PI (Personal Interview) all the more proficiently so you don’t give a murmur confuse reply to the interviewee’s basic inquiries. Here is a test on Current Affairs to give you a chance to survey your Current Affairs Knowledge. Current Affairs Quiz helps you in all Competitive Exams, LIC AAO, SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, RRB, SSC, RBI Exams.

Current Affairs syllabus for all Competitive exams:

1) Recently New Appointments
2) Banks in NEWS
3) The economy based on current affairs
4) Business News
5) Visits
6) Government schemes
7) Awards and Honors
8) Summits
9) Committees
10) Books & Author
11) Defense
12) Sports
13) Agreements & Deals

 

Current Affairs Quiz 15-10-19)

Q1.Indian boxer Manju Rani has won which medal in the 48-kilogram weight category of the Women’s World Boxing Championships?
A.Gold medal
B.Silver Medal
C.Bronze Medal
D.None of these

Ans: Silver Medal
Description: For the first time, Indian boxer Manju Rani, participating in this championship, was defeated 4-1 by Ekaterina Paltseva of Russia in the final. At the same time, India has won 1 silver medal and 3 bronze medals in this competition. This is the first time after 18 years that an Indian woman boxer has won a silver medal in her debut World Championship.

Q2.The World Bank has recently reduced India’s projected growth rate to what percent for the current financial year?
A.6 percent
B.5 percent
C.7 percent
D.8 percent

Ans: 6 percent
Description: Actually, India’s growth rate in the year 2018-19 was 6.9 percent. However, the World Bank in its latest edition of South Asia Economic Focus had estimated that India’s growth rate will improve to 6.9 percent in 2021 and 7.2 percent in 2022 respectively. The report released ahead of the joint annual meeting of the International Monetary Fund and the World Bank has projected a decline in India’s economic growth rate for the second consecutive year.

Q3.World Day Against the Death Penalty is observed on which of the following days?
A.11 October
B.12 October
C.13 October
D.10 October

Ans: 10 October
Details: On this day, opposition to the death penalty is given under any circumstances. The United Nations Human Rights Office has called on all countries to approve and implement a global treaty that calls for the abolition of the death penalty. Nearly 170 countries have either formally abolished the death penalty here or have stopped committing death sentences in judicial decisions.

Q4.A report recently published by Oxfam describes the violation of labor rights in which state’s tea gardens?
A.West Bengal
B.Tamil Nadu
C.Assam
D.Karnataka

Ans: Assam
Description: Assam is the largest producer of tea in India. The tea of ​​Assam is known for its distinct quality, especially its strong taste and color. According to the report, the Assam government’s commitment to increase the minimum wage of tea plantation workers to Rs 351 has been taken due to the constraints of financial viability in the region. Researchers found that despite working more than 13 hours a day, workers earn between Rs 137–167.

Q5.Which country’s energy company ‘Total’ has announced to buy 37.4 percent stake in ‘Adani Gas’?
A.France
B.Nepal
C.China
D.Russia

Ans: France
Description: The announcement comes almost a year after the two companies announced a 50:50 joint venture for natural gas imports and retail sales. After this agreement, ‘Total’ and ‘Adani Parivar’ will own 37.4-37.4% shares. The remaining 25.2% stake will be held by the common investors. The Adani family currently owns 74.8% of Adani Gas.

Q6.On which social media platform, Prime Minister Modi has become the world’s most followed global leader?
A.Twitter
B.Facebook
C.Instagram
D.U-tube

Ans: Instagram
Description: More than 30 million people are following Prime Minister Narendra Modi on Instagram, which is the highest number of followers of any leader in the world. After Prime Minister Modi, Indonesia’s President Joko Widodo is followed by 25.6 million people. He is followed by Barack Obama in third place with 24.8 million followers. Prime Minister Modi is being followed by 50.7 million people on Twitter.

Q7.What is the name of the Indian nun who has recently been conferred with the title of ‘Saint’ by Pope Francis?
A.Mary Thracia
B.Jennifer Gobalther
C.Vandana Narayan
D.Norah William

Ans: Mary Threcia
Description: Kerala nun Maryam Thrasia has been given the title of saint 93 years after her death. Sister Mary Thracia was given the title of Saint by St. Francis of Vatican, Pope Francis. Mother Teresa of India has also been given this title before her. Sister Thracia was given this title by Pope Francis as a miracle of 2009 event.

Q8.On which 218th birthday of Joseph Antony Ferdinand, who hails from which country, Google has dedicated a doodle to him?
A.Brazil
B.America
C.Germany
D.Belgium

Ans: Belgium
Description: Joseph Antony Ferdinand is known for his discovery of the instrument called ‘Phenakistoscope’. This device is considered to be the father of present-day cinema, due to which pictures could be converted into movies. On his 218th birthday, Google remembered him by making a doodle and has told the importance of his invention at the present time.

Q9.Which Indian player has won the Dutch Open Badminton title recently?
A.Harshit Choudhary
B.Lakshya Sen
C.Arpit Gupta
D.Vivek Joshi

Ans: Lakshya Sen
Description: Indian badminton player Lakshya Sen won the Dutch Open title in which he defeated Yusuke Onodera of Japan 15-21, 21-14, 21-15. Lakshya Sen hails from Uttarakhand and has received training from Prakash Padukone Badminton Academy. Earlier, he won the gold medal of the Eurasia Bulgarian Open in 2017.

Q10.The United States has announced the deployment of 3,000 additional troops in which country in view of the ‘increasing threat’ due to drone attacks on oil plants?
A.Saudi Arabia
B.Iraq
C.Iran
D.Pakistan

Ans: Saudi Arabia
Description: America has blamed Iran for these attacks. Saudi Arabia says that its oil installations have been attacked by Iran. The US Defense Agency Pentagon says that they will send two additional Patriot batteries and one high-altitude terminal defense system. The US has said that the deployment of military teams, weapons and defense systems in Saudi Arabia is being done under its defensive measures.

 

You Can Also Solve Current Affairs Quiz (14-10-19)

Also Download:

To Join us Current Affairs Quiz (15-10-19) Instagram Account Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (15-10-19) Facebook Page Click Here
To Join us Current Affairs Quiz (15-10-19) Telegram Channel Click Here

India’s Most Affordable Premium Practice Set

Current Affairs Quiz (15-10-19)

Click Here To Visit The Store

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here