List of Famous Caves in India PDF For Competitive Exam 2021

Dear Aspirants,

List of Some Famous Caves in India PDF: Today we are sharing a List of Famous Caves of India PDF downloads. In this PDF, you will get all the information related to Famous Caves. These details will prove beneficial to you. After reading this PDF, you can thoroughly prepare for Government Exams. You can download this PDF with the help of the link given below. All students must download this PDF.

Also Check: Topic wise PDF (Static GK)

List of Famous Caves in India

ZonesName of CavesState
North ZoneMasrur Rock Cut TempleHimachal Pradesh
Tabo Caves
  Patal Bhuvaneshwar  Uttarakhand
Koteshwar Caves
Patal Bhubaneswar Caves
  Amarnath  Kashmir
Amarnath Cave
  East Zone  Barabar Caves Oldest Rockcut Cave of India  Bihar
Colganj Rock Cut Temples
Lomasrishi caves
Sudama caves
Dungeshwari Caves
  Udayagiri Caves  Odisha
Khandagiri Caves
West Zone  Ajanta Caves  Maharashtra
Bedse Caves
Elephanta Caves
Jogeshwari Caves
Karla Caves
Kailash Temple
Lenyadri
Mandapeshwar Caves
Pataleshwa
Aurangabad Caves
Bhaja Caves
Ellora Caves
Kanheri Caves
Karli
Kondivita Caves
Mahakali Caves
Pandavleni Caves
South Zone  Nellitheertha Cave Temple  Karnataka
Badami Cave Temples
Hulimavu Shiva cave temple
Gavi Gangadhareshwara Temple
Aihole
  Irunilamcode  Kerela
Kottukal
Tuvarankad
Trikkur Mahadeva Temple
Bharatanpara
Airurpara
Bhutapandi
Vizhinjam
Kaviyoor
  Undavalli caves  Andhra Pradesh
  Sittanavasal Caves  Tamil Nadu
Tirukazhukundram
Siyamangalam
Mamandur
Mandagapattu
Thirunadhikkara Cave Temple
Rockfort Ucchi Pillayar Temple
Narthamalai
Mahabalipuram
Varaha Cave Temple
Kazhugumalai Cave Temple
Dalavanur
Kuranganil Muttam
Mahendravadi
Central Zone  Udaygiri Caves  Madhya Pradesh
Rock Shelters of Bhimbetka
Bagh Caves
  Kutumsar Caves  Chattisgarh
Jogimara Caves
North East Zone  Mawsmai Caves  Meghalaya
Krem Liat Prah
Krem Kotsati Cave

List of Famous Caves in India PDF

We have provided the List of Famous Caves in India PDF with you. Now download this PDF and start preparing for all Competitive Exams.

Famous Caves in India (Sample Questions)

Here are some sample questions which have already been seen in some previous competitive exams;

1. Mawsmai Cave is located in which Indian State?
A. Kerela
B. Madhya Pradesh
C. Uttarakhand
D. Meghalaya
Ans. D
2. Ajanta and Elora Caves is located in which  State?
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Karnataka
Ans. C
3. In which place is Sittanavasal Caves situated?
A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Kerela
D. Tamil Nadu
Ans. D
4. In which place Khandagiri Caves located?
A. Odisha
B. Maharashtra
C. Bihar
D. Hyderabad
Ans. A
5. In which place  is Narthamalai Caves situated?
A. Kerela
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
Ans. D

6. In which place Badami Cave Temples is situated?
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Madhya Pradesh
D. Kerela
Ans. B
7. The Tabo Caves is located in which State?
A. Uttarakhand
B. Kerela
C. Meghalaya
D. Himachal Pradesh
Ans. D
8. Lomasrishi caves is located in which State?
A. Bihar
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Maharastra
Ans. A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here